Hitta rätt trappa för dig

En trappa inomhus, det är ju ett måste om du har två våningar eller fler. Grejen är ju att idag finns det ju hur många trappor som helst att välja mellan. Bland trappor har du till exempel vanliga trappor, spiraltrappor, raka trappor, U-trappor, L-trappor, vindstrappor och så vidare. Utöver valet av trappans form, så ska du ju även fundera på material. Även där finns det många alternativ. Bland annat finns det trätrappor, och då i en mängd träslag. Sedan finns det även trappor i metall, sten och så vidare. I en trappa brukar man även ha ledstång eller trappräcken. Dessa kan ju i sin tur vara i ett annat material än trappan. 

Vilken trappa passar dig?

Det första du bör titta på, det är vad för form trappan ska ha. Detta baseras främst på var trappan ska byggas. Du måste ju ha plats med den trappa du väljer. De tre vanligaste formerna idag på trappor, det är U-trappan, L-trappan och den raka trappan. Deras namn antyder rätt bra hur formen på dem ser ut. En U-trappa påminner just om ett U, då den har en vriden trappa, med två svängar. En L-trappa, ja den ser ut som ett L, då den är vriden, men med en sväng. En rak trappa går ju rakt upp, eller rakt ner, utan svängar. 

Ett annat alternativ, det är spiraltrappa. Den passar ofta bra om du har ont om plats i ditt hem. Det eftersom den är ganska liten och går som i en spiral uppåt. 

Hur mycket pengar är du beredd att lägga?

Ett annat val du måste göra, innan du kan bygga din trappa, det är att bestämma vad den får kosta. Kanske du har bestämt dig för formen på trappan redan. För att kunna göra materialval samt välja tillbehör, så är det ju bra om du satt en budget att förhålla dig till. Grejen är ju att en del material kan kosta en hel del mer än andra material. Du kan kolla in olika trappor på nätet för att få en idé om vad det kan komma att kosta med olika material. Det kan göra det lättare för dig att beräkna vad just din trappa kommer att kosta dig. 

Du kan även kolla runt hos trapptillverkare och trappåterförsäljare för att se deras utbud av trappor. Det ger dig även ett bra hum om kostnaden. 

Satsa på en bra trappa

Hos en trapptillverkare eller en trappåterförsäljare kan du även hitta inspiration till hur din trappa ska se ut och i vad för material den ska vara i. Sedan, se till att mäta där du ska ha trappan, så att du väljer rätt mått på din trappa. Se också till att välja en trappa som är bekväm att gå i, för alla, både barn och vuxna. Glöm inte heller att se till så att din trappa är säker. Det är inte fel att satsa på bra halkskydd, samt se till att det även finns trappräcken samt ledstång och andra bra tillbehör. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.